Un evaluator imobiliar este acea persoană fizică sau juridică autorizată de către ANEVAR – Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România, cu experienţă semnificativă în domeniul imobiliar, competenţă în evaluare pe piaţa imobiliară, care cunoaşte, înţelege şi poate pune în aplicare în mod corect acele metode şi tehnici recunoscute care sunt necesare pentru efectuarea unei evaluări credibile conform cu Standardele de evaluare a bunurilor – ANEVAR.
Un astfel de evaluator trebuie să fie imparțial, cinstit, corect, integru, fără interese personale. O condiție obligatorie pentru a putea practica profesia de evaluator imobiliar este lipsa cazierului. O altă condiție o reprezintă respectarea codului de etică al profesiei de evaluator autorizat adoptat de ANEVAR.
Pentru a cunoaște cu exactitate care este valoarea unui imobil este nevoie de părerea unui expert, deoarece aceasta poate cunoaşte evoluții și involuții. Indiferent dacă este vorba de o garsonieră, un apartament, o casă cu teren sau o clădire comercială, trebuie cunoscută foarte bine valoarea, influențată la rândul ei de o serie de factori.
Ceea ce puţini ştiu când solicită serviciile unui evaluator este că acesta are obligaţia de a se perfecţiona profesional şi are obligația de a efectua cel puțin 20 de ore de pregătire continuă în fiecare an. Acest aspect este valabil indiferent care ar fi numărul specializărilor evaluatorului autorizat.
Un raport de evaluare ieftin şi făcut în grabă nu înseamnă o lucrare bine făcută. Rapiditatea efectuării lucrării nu este în general un lucru bun. Singura evaluare care ajută cu adevărat clientul nu este cea făcută imediat, dimpotrivă este evaluarea făcută corect printr-un proces complex, care necesită documentare, studiu, aprofundare.
Când ai nevoie de un evaluator imobiliar autorizat?
Situaţiile preponderente în care ai nevoie de un evaluator imobiliar sunt acelea când se vând sau se transferă anumite proprietăți, dar există și spețe mult mai diverse decât atât. Ca exemple adiacente pot fi enumerate situațiile contractării unor credite de la bănci, pentru care se oferă drept garanție asupra bunului dar și exproprierile, despăgubirile, inventarierile, partajul și numeroase alte cazuri.
De ce este indicat să se apeleze la un evaluator imobiliar autorizat?
Cu ajutorul cunoştinţelor, dar și prin aplicarea unor calcule și metode specifice de evaluare, evaluatorul întocmește astfel raportul de evaluare ce va fi predat în cele din urmă clientului. Valoarea stabilită pentru o proprietate poate diferi în funcție de scopul pentru care a fost efectuată și de caracteristicile acesteia.
Recomandarea este ca alegerea evaluatorului să nu se facă în funcție de tariful pe care îl cere sau de rapiditatea prin care promite că va oferi un raport de evaluare. Un preț mic poate ascunde lipsa de experiență sau o calitate scăzută a muncii, iar un timp scurt de realizare a raportului poate implica superficialitate din partea evaluatorului.
Ce înseamnă un agent (broker) imobiliar?
Rolul unui agent imobiliar este acela de a te ajuta să economisești timp, bani și energie atunci când vrei să cumperi sau să vinzi o proprietate imobiliară. Atribuţia agentului imobiliar într-o tranzacție de vânzare sau cumpărare este aceea de a face marketing pentru a găsi cumpărători sau vânzători potriviți pentru o anumită proprietate.
Când ai nevoie de un expert agent imobiliar?
Fiecare dintre noi are sau a avut o nevoie imobiliară, fie că vorbim despre vânzarea unui imobil, achiziția unei locuințe sau, pur și simplu, o închiriere. De cele mai multe ori, această nevoie imobiliară se transformă într-un proces stresant, aşa că, pentru a uşura acest proces, se apelează la un agent imobiliar.
Cum verificăm profesionalismul şi experienţa agentului?
În procesul de angajare al unui agent imobiliar, primul criteriu poate fi verificarea măsurii implicării acestuia în viitoarea tranzacție și stabilirea cadrului de colaborare. E util să te asiguri că intenția agentului imobiliar este să-ți înțeleagă întâi nevoile, pentru că mai apoi acesta să-ți poată oferi soluții doar pe nevoia ta. În același timp, este recomandat să te asiguri că pe parcursul relației de colaborare, acesta va avea în vedere urmărirea celui mai bun interes al tău, deziderat care se poate îndeplini doar prin reprezentare exclusivă.
În lipsa unor normative și reglementări ale profesiei de agent imobiliar în România, este greu să apreciezi profesionalismul în acest domeniu. Spre deosebire de un agent imobiliar, calitatea de evaluator se poate justifica prin legitimaţia şi parafa specifică, vizată pentru anul în curs, care atestă pregătirea continua şi calificativul de evaluator expert imobiliar.
Care sunt diferenţele în preţul plătit pentru serviciile unui evaluator imobiliar şi cele ale unui agent imobiliar?
Prețul cerut pentru serviciile evaluatorului nu va fi niciodată corelat cu valoarea bunului, ci cu volumul de muncă necesar pentru întocmirea raportului, spre deosebire de comisionul cerut de agentul imobiliar care, în general este direct proporţional cu valoarea tranzacţiei.